Hallittavia unia? – Selkounet

Posted: maaliskuu 31, 2011 in Maailmankaikkeus

Vaikka selkounissa ei ole mitään salaista, niin sitä on harvoin tuotu esille ihmisten tietoon, paitsi mainstream leffoissa kuten Matrix sekä Inception.

Selkounet (selväunet, lucid-unet, eng. lucid dreaming) ovat lyhyesti sanottuna unia, joissa uneksija tiedostaa näkevänsä unta. Sehän tarkoittaa sitä, että selkounessa uneksija voi tehdä mitä ikinä haluaa, ja rajana on vain uneksijan mielikuvitus.

Jokainen ihminen voi nähdä selkounia, ja itse asiassa noin 60 prosenttia ihmisistä näkee selkounen spontaanisti ainakin kerran elämässään. On kuitenkin suuri mahdollisuus unohtaa uni heti herättyään, jos ei ole tietoinen tästä ilmiöstä.

Hallitavia unia,  tottako?

Vaikka tämä saattaa kuulostaa aluksi uskomattomalta, on lucid-uni kuitenkin ihan oikeasti olemassaoleva ilmiö. Ihmiset ovat nähneet lucid-unia jo tuhansia vuosia, ja jo Aristoteles kirjoitti niistä.
Aiemmat tutkimukset olivat osoittaneet, että uneksijan silmänliikkeet REM-unen aikana olivat joskus täsmälleen samat kuin miten uneksija kertoi liikutelleen silmiään unessaan. Unitutkija William Dementin mukaan eräs uneksija oli herätetty REM-unesta, kun hän oli tehnyt noin kaksi tusinaa vasen-oikea-vasen-oikea -silmänliikesarjoja. Uneksija kertoi nähneensä unta pöytätennis-ottelusta.

Unitutkija Stephen LaBerge halusi todistaa selkounien olemassaolon. Hän tiesi omien kokemuksiensa perusteella, että hän pystyi katsomaan mihin suuntaan tahansa selkounissaan. Hän vietti yön Stanfordin unilaboratoriossa. Häneen oli kytketty elektrodit jotka mittasivat hänen aivokäyräänsä ja silmänliikkeitä.
LaBerge näki selkounen sinä yönä, ja hän liikutti silmiään unessaan vasemmalta oikealle.

Aivosähkökäyrästä katsomalla todettiin, että LaBerge todella oli unessa, ja silmänliikkeiden käyräpiirturista nähtiin, että hänen silmänsä olivat liikkuneet kuten hän kertoi niitä liikuttaneensa.
LaBerge lähetti siis silmiä liikuttamallaan viestin unimaailmasta todelliseen maailmaan, ja todisti selkounien olemassaolon.

Mitä selkounissa voi tehdä?

Kuten jo aiemmin totesin, vain mielikuvituksesi on rajana. Tosin unimaailma ei ole selkounissakaan aina täysin hallinnassasi. Joskus saattaa käydä niinkin, että tiedät näkeväsi unta, mutta et silti pysty hallitsemaan unesi tapahtumia. Joskus taas uni on hallinnassasi niin hyvin, että pystyt tekemään ihan mitä tahansa.

Tekniikat nähdä selkounia

Unien muistaminen

Ennen mitään muuta harjoittelua täytyy opetella muistamaan unet. Unien muistaminen auttaa unen merkkien tunnistamisessa. Unet pysyvät mielessä varsin vähän aikaa, jos niitä ei erityisemmin muistele. Unien muistamisessa hyvä apuväline on unipäiväkirja. Siihen laitetaan ylös kaikki unet, jotka muistuvat mieleen. Kannattaa siis varata joku vihko sängyn viereen, ja kirjoittaa unet ylös heti aamulla, tai jo yöllä, jos sattuu heräämään silloin. Unipäiväkirja auttaa sinua muistamaan unesi paremmin, ja unipäiväkirjasta voit myös tutkia sinun uniesi unimerkkejä.

Todellisuustestit

Todellisuustesti tarkoittaa käytännössä sitä, että etsitään ympäristöstä jotakin normaalista poikkeavaa. Todellisuustestejä pitää tehdä valveilla ollessa, jotta niitä tajuaisi tehdä myös unessa. Kyseenalaista todellisuus.

Koneet
Esimerkiksi valokytkintä painaessasi älä vain ajattele, että ”sytytänpä valot painamalla tästä”, vaan ajattele mielummin vaikka ”mitähän tapahtuu, jos painan tästä kytkimestä?”. Jos siitä tapahtuu jotakin odottamatonta, tai ei tapahdu mitään, olet luultavasti unessa.
Kello ja tekstit
Toinen keino on katsoa kelloa, kääntää pää hetkeksi pois, ja katsoa kelloa uudestaan. Kello on saattanut edetä monta tuntia. Myös tekstien kohdalla tämä homma toimii, katsot ensin tekstiä, käännät pääsi hetkeksi muualle, ja katsot samaa tekstiä uudelleen. Teksti saattaa olla toisella kerralla erilainen.
Esineiden läpi meneminen
Työnnä kättäsi päättäväisesti kohti seinää. Jos kätesi menee seinästä läpi, olet unessa (tai sitten seinä on melko kehnossa kunnossa).
Hengittäminen nenä tukittuna
Ota sormillasi nenästäsi kiinni, laita suu kiinni, ja yritä sitten hengittää nenän kautta.

Testit tulee tehdä ihan kunnolla, eikä vain ohimennen huitaisten. Jos et pysty valveilla ollessasi kyseenalaistamaan todellisuutta, niin tuskin pystyt siihen unessakaan. Syvenny siis kunnolla tarkkailemaan oletko hereillä vai et, ja totea lopuksi pohdintojen jälkeen lopputulos. Todellisuustestejä tehtyäsi huomaat oudot asiat unessa paremmin. Monestikaan sinun ei välttämättä tarvitse tehdä näitä testejä enää unessa, vaan huomaat yleensä ilman testejäkin, että se on unta.

Lisätietoa tekniikoista miten voit nähdä selkounia: http://www.hoyhensaaret.info/index.php?sivu=tekniikat

Selkounien historia ja tieteellinen tutkimus

Ilmiön olemassaolo on kokemuksellisesti tiedetty vuosituhansien ajan, mutta Alan Worsley 80-luvulla ja myöhemmin Stephen LaBerge vahvistivat unennäkijän olevan tietoisessa tilassa pyytämällä koehenkilöitä lähettämään ennalta sovittuja merkkejä selkounen aikana muun muassa silmänliikkeillä ja hengityksellä, kun heidän todettiin aivosähkökäyrämittausten mukaan olevan REM-unessa. Näiden tutkimusten tulokset ovat kuitenkin osin kiistanalaisia .

Selkounet ovat siis kokeellisesti tutkittava luonnollinen ilmiö, eivätkä siksi kuulu parapsykologian piiriin, kuten usein virheellisesti luullaan. Itse asiassa osa parapsykologisena pidetyistä ilmiöistä voi selittyä selkounenomaisilla kokemuksilla, joissa henkilö on tajuissaan ja kokee unimaailman hyvin todentuntuiseksi mutta ei ymmärrä olevansa unessa. Kokeneilta selkouniharrastajilta on saatu raportteja tilanteista, joissa nämä ovat kokeneet muun muassa ruumiista irtaantumisen, mutta onnistuneet sitten em. todellisuustestien avulla osoittamaan kokemansa uneksi.

Toisaalta selkounen kokeminen herättää helposti kysymyksiä ihmisen kokeman todellisuuden luonteesta, ja jotkut pitävätkin selkounia osana uskonnollista ja henkistä elämäntapaansa. Esimerkiksi Tiibetin buddhalaismunkit ovat ilmeisesti käyttäneet selkounia jo ainakin 500-luvulla jooga-muotona. Länsimaisista moderneista kirjailijoista maagisia tulkintoja aiheesta on esittänyt kirjoissaan muun muassa Carlos Castaneda ja suoria vaikutteita on nähtävissä myös useissa populaarikulttuuriin kuuluvissa teoksissa, kuten Matrix.

Nimen lucid dreaming ilmiölle antoi alankomaalainen psykiatri Frederick van Eeden vuonna 1913 (A Study of Dreams). Suomen kielellä aihetta on käsitelty tieteellisestä näkökulmasta ainakin Skepsis ry:n Skeptikko-lehden numeroissa 4/98 ja 2/09. – Wikipedia

MIKSI näemme unta!?

Tämä kaikki herättää yhden kysymyksen; MIKSI me ihmiset näemme unta!?
unessa voi ylittää jopa mielikuvituksenki rajat, jotkut ihmiset näkevät harvoin unia, toiset taas näkevät päivittäin. Kuten deja-vu selkounet ovat tieteellisesti todistettuja.
Unien tarkoitus on edelleen mysteeri.

Mainokset
kommenttia
 1. Jarde sanoo:

  Voi kuulostaa oudolta mutta itse koen moisia todella usein… Yleensä ottaen ajatus menee näin: tapahtuu jotain outoa; Ajattelen” tämän täytyy olla unta” sen jälkeen tapahtumat alkavat mennä niin kuin haluan ja unet ovat aivan kuin elokuvaa…. näin ei tapahdu aina mutta usein.

  Kuitenkin joskus jotain menee pieleen.. ja ikään kuin paha ottaa vallan… syntyy ns. kauhu unia joista et herää ennen kuin kuolet….joko henkisesti (Lähimmäinen kuolee) tai ihan fyysisesti eli itse kuolet… Ja kun heräät paniikissa näet vielä silmänräpäyksen -0.2 sekuntia painajaisessa kuolemaa edeltäneessä tilanteessa esiintyneitä hahmoja/olentoja.

  Vaikeahan tätä on selittää mutta sellaisia uneni ovat, elokuvaa joissa minä olen ohjaaja ja tarinan kirjoittaja… Käsittääkseni Stephen Kingillä on vastaavanlainen ongelma, kuulemma hänen parhaat kirjansa elleivät jopa kaikki kirjansa ole hänen kokemiaan unia tai niiden innoittamia.

  Oletteko koskaan kokeilleet seuraavaa: Tiedätte olevanne unessa mutta laitatte silti sormet silmille ja väkisin avaatte. Kerran tein ja toiste en tee… Näin sänkyni päässä valkeaan pukeutuneen naisen joka sanoi hämmentyneenä; ”Näetkö sinä minut?” Eihän sinun pitäisi nähdä minua!” Seurasi dialogi jossa selitin että näen….. Nainen sanoi lopuksi; Selvitä mitä minulle tapahtui, käveli sänkyni edestä parvekkeellepäin ja ajattelin.. johan oli uni. Käännyin vaimoani vasten kyljelleen ja huomasin. Vaimoni katsoi minua silmät auki.. Siis ei väsyneenä vaan SILMÄT niin suurena auki kun vain voi ihmisellä ikinä olla!! Ei sanonut sanaakaan, katsoi vain, 1-2 min tuijottamisen jälkeen räpsäytti silmiään ja kääntyi pois. Eikä aamulla tiennyt yhtään mitään tapahtuneesta…
  Tämä tapahtui vuonna 2009 ja muistan sen vieläkin niin kuin eilisen päivän, koska mielestäni olin oikeasti hereillä… Vai oliko kyseessä Valveuni?

 2. mielisota sanoo:

  erittäin mielenkiintoista, tärkeää on ettei todellisuutta ja unta sekoita toisiiinsa

 3. Uneilia sanoo:

  Itse pitkän harjoittelun jälkeen näen selkounia koska tahansa, jos jaksan etukäteen päivällä valmistella unta mielessäni. Ainoa ongelma ovat nuo kauhu unet, joissa parhaimmillaan teen out from bodyt ja vaihdan kehoa riivaajani kanssa selvitäkseni hänestä. Selviydyttyäsi voittajana uni kuitenkin katoaa nopeasti, päämäärän puuttumisen takia. Suosikkeihini kuuluu eläimiksi muuttuminen ja unisota.

 4. andy silvasti sanoo:

  Uni voi tuoda myös ratkaisun propleemaan, joka on hieman vaikea selvittää yksin työskennellessä hankalissa tilanteissa. Työikäisenä ollessani käytännön töissä, niin keskellä makenta untani tuli minulle selvät näkyselostukset unessa. Minä heräsin heti ja kirjoitin saamani ohjeet paperille. Toimin aamulla ohjeiden mukaan ja työ onnistui helposti ilman mitään ongelmia. Tämän olen kokenut useita kymmeniä kertoja. Kuinka tämä tapahtuu sitä en käsitä, kuitenkin monet ropleemat voi uni aukaista.

 5. Joni Rovio sanoo:

  kun heräät paniikissa näet vielä silmänräpäyksen -0.2 sekuntia painajaisessa kuolemaa edeltäneessä tilanteessa esiintyneitä hahmoja/olentoja. *KOPIOITU* nii tota näin kerran näin maala Vihreän lima olenon hyt Vi-ttu 😦 1 ja puoli sekunttia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s